Hvad er ESG?

I 2024 har den Europæiske Union vedtaget nye, bindende lovgivninger under det nye Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). som påvirker virksomheder i hele Europa. De nye EU-lovkrav gør det nødvendigt for virksomheder at identificere og dokumentere deres effekt på miljøet, og sociale og ledelse aspekter. I Danmark er disse direktiver indarbejdet i flere forskellige lovgivninger.

5/8/20241 min read

Hjælp til ESG rapportering.
Hjælp til ESG rapportering.

Hvad er ESG?

ESG står for Environmental (miljø), Social (social ansvarlighed) og Governance (ledelse). Begrebet bruges ofte som en måde at måle virksomheders bæredygtighed og etiske standarder og hjælper investorer med at træffe fornuftige valg.

De tre søjler i ESG

  1. Miljø (Environmental): Fokus på en virksomheds påvirkning af planeten, herunder CO₂-udledning, ressourceforbrug og biodiversitet. Det indebærer også handlinger som reduktion af affald, energieffektivitet og investeringer i grøn teknologi.

  2. Social (Social): Handler om, hvordan virksomheder påvirker mennesker, inklusive medarbejdere, lokalsamfund og kunder. Dette dækker områder som diversitet, menneskerettigheder, medarbejdersundhed og sikkerhed.

  3. Ledelse (Governance): Vedrører virksomhedens interne strukturer, transparens og ansvarlighed. Det kan inkludere, hvordan beslutninger træffes, aktionærernes rettigheder og etiske praksisser.

Hvorfor er ESG vigtigt?

ESG er blevet en nøglefaktor for virksomheder, investorer og forbrugere. Virksomheder med stærke ESG-strategier kan:

  • Mindske risici som miljøkatastrofer eller lovgivningsmæssige sanktioner.

  • Tiltrække investeringer, da flere investorer begynder at foretrække virksomheder med bæredygtig profil.

  • Forbedre deres omdømme blandt forbrugere, som i stigende grad vælger bæredygtige produkter.

Hvordan implementeres ESG?

En stærk ESG-strategi starter med at identificere risici og muligheder inden for miljø, sociale forhold og ledelse. Det kræver en holistisk tilgang, hvor virksomheder integrerer bæredygtige løsninger i deres forretningsmodeller og langsigtede strategier. Eksempler på god praksis inkluderer at bruge ressourcer effektivt, fremme diversitet i ledelsen og sikre gennemsigtig rapportering.

Relevans for fremtiden

Med stigende regulering i hele Europa bliver ESG endnu mere centralt for virksomhederne. Desuden forventes der et skifte i forbrugsmønstre, hvor især yngre generationer prioriterer bæredygtighed højere​.